Gå til hovedindhold

Oplevelseserhverv og turisme

Aarhus er et attraktivt besøgsmål for feriegæster såvel som erhvervsturister, og byen har opnået anerkendelse i den internationale liga af europæiske second cities.

  • Læs op

Indhold

    Turismen har generelt været hårdt ramt af corona. De internationale gæster er blevet væk, og selvom mange flere danske gæster har besøgt Aarhus i 2020 og 2021, er der fremadrettet fuld fokus på at få de internationale gæster til at besøge Aarhus igen med positiv afsmittende effekt på erhvervsliv, gastronomiscene og detailhandel.

    Turismepotentialet i Aarhus er fortsat stort. Byen er kendetegnet ved en række højt anerkendte kulturinstitutioner som ARoS, Den Gamle By og Moesgaard Museum og ved et stort lokalt engagement med flere end 2200 frivillige. Titlen som Europæisk Kulturhovedstad i 2017 var med til at positionere Aarhus som et kulturelt centrum på internationalt niveau. Og bæredygtighed er en central ambition for den fremadrettede udvikling af turismen i byen.

    I dag rækker turismesamarbejdet ud over kommunegrænserne. Aarhus er spydspids i Aarhusregionen, der er betegnelsen for en destination, der så dagens lys 1. januar 2020, og som dækker otte kommuner i det øst- og midtjyske: Aarhus, Syddjurs, Norddjurs, Randers, Favrskov, Viborg, Silkeborg og Skanderborg.

    Turisme

    Aarhus byder på museer i verdensklasse og fremragende shopping. Havn, strand og skov er alt sammen inden for rækkevidde.

    Interessen for Aarhus har gennem de senere år været markant, og Aarhus har i den grad markeret sig som en attraktiv ’second city’ at besøge. Aarhus har gennem årene nydt godt af stor bevågenhed fra internationale medier, og interessen er på vej tilbage i kølvandet på corona.

    Krydstogtsgæsterne har for alvor fået øjnene op for byen, og pt. har så mange rederier meldt deres ankomst i 2023, at det ser ud til at blive rekordår for krydstogt i Aarhus.

    Aarhus oplevede i 2019 besøgsrekord med flere end 1,2 mio. overnatninger – og 3,4 mio. endagsbesøgende. Det er et benchmark for den genopretning af turismen, der skal finde sted i Aarhus i de kommende år.

    Kongresby

    Aarhus er rykket markant frem på den internationale verdensrangliste over populære kongresbyer, The International Congress & Convention Association (ICCA). Aarhus placerer sig nu som nummer 88 ud af 424 rangerede byer i den seneste verdensrangliste fra 2020. En af årsagerne er det strategiske samarbejde om kongresser mellem Aarhus Universitet, byens erhvervsliv, VisitAarhus og Aarhus Kommune.

    Den positive udvikling i erhvervsturismen har mærkbar økonomisk betydning for byen. Med et gennemsnitligt forbrug på 3.000 kroner per døgn hører konferencegæsterne til de højst forbrugende turister.

    Den internationale mødeturisme har været hårdt ramt af corona. Mens det danske mødemarked i Aarhusregionen er kommet flot igen i efteråret 2021, arbejdes der aktivt på at få det internationale mødemarked med konferencer, kongresser og erhvervsrejser genrejst. Trods corona blev det i 2021 muligt at afholde den prestigefyldte ’Rehabilitation International World Congress’ i Aarhus. Konferencen blev afholdt som en hybridkonference.

    2022 tegner til at blive et stort år for det aarhusianske konference- og kongresmarked. Fire store videnskongresser afholdes i Aarhus. Det er ECREA – European Communication Conference, YMCA World Congress, International Normal Labour and Birth Research Conference og ICED 2022 Conference (International Consortium for Educational Development).

    Gastronomi

    Det gastronomiske niveau i Aarhus er højt, og byens mange kreative gourmetkokke arbejder konstant med at videreudvikle deres koncept og deres retter, så det løbende giver nye madoplevelser. Fire restauranter med Michelin-stjerner, tre Bib Gourmand-restauranter, tre Grønne Kløver-restauranter samt hele syv restauranter med The Michelin Plate bidrager til, at Aarhus er blevet en internationalt anerkendt gastronomidestination.

    Aarhus er det eneste danske medlem af det verdensomspændende gourmet-netværk Délice. Netværket omfatter de 31 stærkeste fødevare- og gastronomidestinationer i verden og giver mulighed for international kokkeudveksling, fælles markedsføring og udveksling af god praksis. Aarhus blev optaget i 2014.

    Aarhus har opnået international gastronomisk hæder ved i 2017 at blive udnævnt som Europæisk Gastronomiregion, og i 2019 at være vært ved uddelingen af Michelinguidens stjerner og udmærkelser i Norden - som den første ikke-hovedstad nogensinde.

    Sidst opdateret: 18. september 2023