Aarhusianerne skal kåre den bedste Aarhus-arkitektur

I flere end 30 år har Aarhus Kommune uddelt priser for smukt og godt nybyggeri i Aarhus. Priserne går til projekter, som har en høj arkitektonisk kvalitet ud over det sædvanlige, og uddeles af en faglig bedømmelseskomité – men nu skal aarhusianerne også være med.

Magistraten har netop behandlet et forslag fra rådmand for Teknik og Miljø Nicolaj Bang og stadsarkitekt Anne Mette Boye, der vil give aarhusianerne deres egen pris: Aarhusianernes Arkitekturpris. Den skal gives til en ny bygning eller nyt byrum, der med borgernes øjne fortjener at blive fremhævet som et forbillede for fremtidig udvikling i Aarhus.

Aarhus er aarhusianernes by, og byens udvikling ligger rigtigt mange på sinde. Så det giver rigtig god mening, at de også får en stemme, når vi sætter arkitekturen på dagsordenen og diskuterer, hvad der gør Aarhus til et smukt sted at være og bo.
Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø

Nominerede præsenteres i Aarhus Arkitekturuge

Sidste år vedtog byrådet en ny Politik for Bykvalitet og Arkitektur. En central del af at få politikken til at leve er at få aarhusianerne med i debatten om byens arkitektur. Det er netop dét, stadsarkitekt Anne Mette Boye håber, at den nye pris kan være med til.

Jeg drømmer om, at arkitekturprisen er med til at starte en samtale om, hvad det nye, vi bygger, betyder for Aarhus. Med aarhusianernes nye pris vil vi åbne debatten op, så det ikke udelukkende er en faglig diskussion. Nu skal alle være med til at hædre de projekter, de mener, betyder noget særligt for Aarhus, og samtidig have mulighed for at sende et stærkt signal om, hvad de ønsker mere af.
Anne Mette Boye, stadsarkitekt

Foruden aarhusianernes pris skal der være yderligere tre priser: En pris for henholdsvis bygningsarkitektur og byens mellemrum, som begge afgøres af en faglig dommerkomité, samt Stadsarkitektens Særpris.

De nominerede til arkitekturprisen offentliggøres mandag d. 2. oktober, hvor Anne Mette Boye byder velkommen til den første arkitekturuge i Aarhus nogensinde. Her vil interesserede bl.a. kunne komme på byggepladsbesøg, gå til byudvikling og opleve tegnestuerne hos en række Aarhus-arkitekter.

Vi vil bruge ugen til at sætte spot på arkitekturen og invitere folk ind i maskinrummet af, hvordan vi og andre arbejder med arkitektur og byudvikling i Aarhus. Det bliver en hel uge med en masse aktiviteter, hvor alle, ung som gammel, kan være med.
Anne Mette Boye, stadsarkitekt

Aarhus Arkitekturuge løber stablen i uge 40 og er en udvidelse af Arkitekturens Dag, som hvert år fejres første mandag i oktober både i Danmark og internationalt. Det endelige program er lige på trapperne. Følg med på Vi udvikler Aarhus på Facebook.

Byrådet forventes at behandle forslaget inden længe.

Fakta om forslaget:

  • De nominerede til Aarhusianernes Arkitekturpris skal udvælges af en bedømmelseskomité, som består af syv medlemmer fra råd og foreninger, der repræsenterer et bredt udsnit af borgere i Aarhus.
  • De nominerede til priserne for bygningsarkitekter og byens mellemrum skal udvælges af en faglig dommerkomité bestående af rådmanden for Teknik og Miljø, stadsarkitekten, områdechefen for Plan og Byggeri i Teknik og Miljø, en ekstern fagdommer, som udpeges i dialog med Arkitektforeningen, en ekstern faglig repræsentant fra Arkitektskolen Aarhus og en ekstern faglig repræsentant fra bygge- og ejendomsbranchen. Det er også dem, som skal udpege en vinder i hver kategori.
  • Temaet for Aarhus Arkitekturuge er ‘Aarhus bygges’. Der er særligt fokus på bæredygtig byudvikling og borgerinddragelse.