Gå til hovedindhold

Smart City

Det stærke samarbejde mellem offentlig og privat har medvirket til, at Aarhus har placeret sig i førerfeltet blandt danske og europæiske ”Smart Cities”.

 • Læs op

Indhold

  Smart City er et begreb, der dækker over byer, hvor den private sektor, den offentlige sektor, videninstitutioner og borgerne samarbejder om byudvikling og en styrkelse af velfærdsopgaverne. I den proces er der fokus på, at aktørernes samlede ressourcer bruges bedre og mere bæredygtigt både i økonomisk, social og miljømæssig forstand. 

  Udvikling og kommercialisering af Smart City løsninger rummer et meget stort vækstpotentiale for Danmark, og Business Region Aarhus er et ideelt sted for både danske og udenlandske virksomheder samt videninstitutioner til at udvikle og teste “Smart City” løsninger. Aarhus-områdets styrke og attraktivitet på it og Smart City illustreres blandt andet også af tilstedeværelsen af udenlandske it-virksomheder som Apple, Google, IBM og Uber.

  Aarhus var den første by i Danmark til at åbne en open data portal. Og så er Smart Aarhus stærkt engageret i internationalt samarbejde både gennem deltagelse i EU-projekter, men også ved at være repræsenterede i toneangivende internationale netværk som Nordic Smart City Network, Open and Agile Smart Cities og IoT-Forum. Samtidigt har vi skabt Internet Week Denmark, der er én af Danmarks største digitale begivenheder og som i 2022 afholdes for 8. gang.

  En skandinavisk tredje vej

  Uden for Danmark betragtes Smart Aarhus’ tilgang til digitaliseringen af byen som ”en skandinavisk tredje vej” baseret på involvering af partnere, brugere og borgere. Det adskiller sig fra både den mere kommercielle amerikanske og den mere statsstyrede asiatiske tradition for byudvikling. Desuden spiller social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed en central rolle – både i Skandinavien og i Smart Aarhus’ tankesæt.  

  Projekterne i Smart Aarhus skal skabe betingelserne for en livskraftig digital økonomi med nye forretningsområder og flere arbejdspladser til gavn for både by, borgere og erhvervsliv. Det skal blandt andet ske ved at skabe gode vilkår og synlighed om nye, lovende projekter – men også ved videndeling om eksisterende, succesfulde projekter.

  Vil du vide mere om Smart Aarhus?
  Sidst opdateret: 18. september 2023