Ambitiøs strategi for fremtidens arbejdskraft i Aarhus
En ny strategi skal sikre, at Aarhus kan tiltrække og fastholde yderligere international arbejdskraft. Med klare mål og konkrete initiativer lægger byen en ambitiøs plan, der skal styrke både velfærd og konkurrenceevne i de kommende år.
I Aarhus er der en lang tradition for at samarbejde om internationalisering af byen. Aarhus Kommune bygger videre på det tætte samarbejde og har sammen med erhvervslivet, relevante organisationer og internationale repræsentanter arbejdet for at styrke vilkårene for internationale borgere i Aarhus.
I forbindelse med vedtagelse af strategien havde to internationale borgere i Aarhus, Hélène Tanguy og Maartje Mulders, også bedt om at foretræde. Derfor deltog de på Økonomi- og Erhvervsudvalgets møde for at fremlægge deres mening om den internationale strategi i Aarhus.
Fremtidens behov kræver handling i dag
Med et stigende behov for kvalificerede medarbejdere på tværs af brancher tager Aarhus Kommune i samarbejde med lokale aktører et vigtigt skridt for at sikre fremtidens arbejdsmarked. Målet er ambitiøst: Fra 2025 til 2030 skal antallet af internationale medarbejdere i fuldtidsbeskæftigelse i byen stige med 7.500 personer, svarende til 1.500 nye medarbejdere om året. Strategien er en reaktion på udfordringer med arbejdskraftmangel og et ønske fra byrådet om at styrke byens internationale indsats.
Strategiens mål
-
En årlig stigning på 1.500 udenlandske statsborgere i fuldtidsbeskæftigelse i Aarhus mellem 2025-2030
-
Aarhus skal i 2030 ligge over landsgennemsnittet for andel af international arbejdskraft af den samlede beskæftigelse
-
Aarhus skal i 2030 have den laveste andel af forgæves rekrutteringer blandt landets fire største byer
Samling og koordinering – nøglen til succes
Strategien introducerer en samlende paraply-enhed, der skal fungere som et koordinerende organ for byens mange aktører. Paraplyen skal skabe bedre overblik, styrke synligheden af eksisterende tilbud og understøtte fundraising til lokale aktørers internationale initiativer. Et mere samlet og overskueligt setup skal gøre det lettere for både virksomheder og internationale borgere at navigere i mulighederne.
Nye initiativer styrker tilknytning og trivsel
Strategien indeholder en række konkrete initiativer der på sigt skal sikre, at internationale medarbejdere og deres familier føler sig velkomne og integreret i Aarhus. Blandt de anbefalede initiativer er:
-
Velkomstarrangementer: Tilbud som Aarhus City Welcome skal gøres permanente og styrket med nye digitale og fysiske muligheder for at informere og byde internationale velkommen.
-
Danskundervisning: Der udvikles mere fleksible og lettilgængelige sprogtilbud, der kan begynde allerede inden ankomsten til Danmark.
-
Sociale fællesskaber: Sociale arrangementer og netværk skal styrke integrationen og give internationale mulighed for at danne relationer.
Strategiens målgruppe
-
Ufaglært/faglært international arbejdskraft
-
International arbejdskraft med videregående uddannelse
-
Medfølgende familie
-
Internationale studerende
Udvidet fokus på arbejdsmarkedet
Strategien retter sig mod en bredere målgruppe, der inkluderer både arbejdskraft med videregående uddannelse, ufaglært og faglært arbejdskraft, internationale studerende samt medfølgende partnere. Der er fokus på at skabe en helhedsorienteret indsats, hvor hele familien føler sig hjemme, og hvor alle kompetencer bringes i spil.
Med denne strategi tager Aarhus et vigtigt skridt for at sikre byens fremtidige vækst og evne til at konkurrere på det internationale marked. Det er en plan, der bygger på samarbejde, synlighed og målrettede initiativer – til gavn for både Aarhus og de mennesker, der vælger byen som deres nye hjem.
Strategien skal 2. behandles i Aarhus Byråd den 22. februar 2025.
Strategi for rekruttering og fastholdelse af international arbejdskraft i Aarhus (2025-2030)
Du kan læse den samlede strategi her: