Gå til hovedindhold

IoT Crawler

Gennem EU-projektet IoT Crawler har Aarhus arbejdet på at gøre Smart City-data anvendelige. På en samlet platform er det nu muligt at sammenkæde de mange data og bygge bro mellem teknologi og domæne.

  • Læs op

Indhold

    Overgangen fra data til løsning er altafgørende, når man bestræber sig på at være en Smart City. Open Data Aarhus (ODAA) var et projekt under Smart Aarhus, som i mange år offentliggjorde data til gavn for hele byen og dermed også nye Smart City-tjenester. En Smart City handler bl.a. om at udvikle nye, intelligente tjenester og services til gavn for borgere og beslutningstagere. Med IoT Crawler understøttes denne udvikling ved arbejde med prototyper og demonstrationer af de vigtigste koncepter i et bymiljø. Resultaterne evalueres, så dataene kan anvendes til nye smart city-tiltag. I 2016 var Aarhus Kommune med til at starte Open Data DK, en forening af kommuner og regioner, der samarbejder om åbne data. Dermed blev byens data flyttet til en fælles offentlig dataplatform, hvor åbne data fra kommuner og regioner kan findes ét sted.

     

    Sammenkædning af realtidsdata

    Igennem Open Data DK tilbyder og udvikler Aarhus Kommune og andre Smart Cities services til borgere, der er baserede på store mængder af realtidsdata. Men udfordringen har dog hidtil været, at disse data ikke altid er nemme at bringe i anvendelse.

     

    Én af de største udfordringer ved arbejdet med realtidsdata er, at dataene kommer fra forskellige datakilder, som kan være vanskelige at samkøre. Bl.a. skaber det udfordringer, at dataene er dynamiske og indsamles i realtid. Aarhus sidder derfor på en stor mængde data, som man skal få til at tale sammen, for at det kan give brugbare løsninger. Tidligere har dette oftest kun været muligt at løse ved at udvikle specifikke løsninger til enkeltstående udfordringer. Man har derfor kæmpet mod opdelte IT-systemer og selvstændige løsninger, der ikke taler sammen.

     

    Derfor skal IoT Crawler ses som et initiativ til løsningen på de udfordringer, der er forbundet med Smart City-tjenester, så man fremover enklere vil kunne sammenkæde de store mængder data.

     

    Opbygningen af en ny platform

    Formålet med projektet har derfor været at skabe sammenhæng mellem teknologi, data og indsamlingen af data, hvorfor der nu er udviklet en skalerbar, fleksibel og robust platform, der gør det muligt:

    1) at visualisere data fra forskelligartede datakilder.

    2) at analysere store datamængder.

    3) at udvikle semantiske værktøjer, så data kan fortolkes af en computer.

    4) at udvikle realtidsapplikationer til Smart Cities, som er baseret på intelligente genbrugskomponenter.

     

    Derigennem er der udviklet en ny måde, hvorpå IoT-applikationer kan tilgå IoT-data og derigennem skabe en form for ”Google” for IoT-platforme.

     

    Aarhus Kommunes indsats i løsningen af eksisterende udfordringer

    For at kortlægge byernes behov for en ny dataplatform har Aarhus Kommune varetaget en vigtig rolle i projektet. Heriblandt er der indsamlet og analyseret scenarier fra interessenter vedrørende IoT Crawler-projektet, der har bidraget til et nuanceret syn på behovet.

     

    Med Aarhus Kommune som en del af projektet har det overordnede mål været at opnå løsninger, der kunne løse  de eksisterende udfordringer. Den nye platform er  udarbejdet på baggrund af dette og er derfor et afgørende træk mod en bedre implementering af Smart City-løsninger.

     

    Aarhus Kommune har forinden også leveret realtids by-data på den nationale Open Data portal. Læs mere her.

    Sidst opdateret: 14. december 2023