Gå til hovedindhold

Fødevarer

Aarhus har den højeste koncentration af fødevarerelateret viden i Europa på tværs af hele værdikæden fra jord til bord.

  • Læs op

Indhold

    Sammen med Region Midtjylland, står byen for 42% af Danmarks samlede eksport på fødevareområdet. Samlet tegner det et meget spændende vækstscenarie for den danske fødevareklynge. For Aarhus og den midtjyske region er vækstudsigterne yderligere interessante, idet klyngen videns- og produktionsmæssigt er stærkest forankret og til stede i Midtjylland.

    Internationalt førende virksomheder

    Aarhus indtager en markant rolle på det internationale marked for fødevarer. Flere store fødevarevirksomheder har derfor valgt at placere deres virksomheder i byen. Europas næststørste andelsejede mejerikoncern, Arla Foods, har hovedsæde i Aarhus og har placeret deres innovationscenter i Aarhus’ kraftcenter, Agro Food Park. På verdensplan er Arla Foods den 8. største mejerikoncern. Byen huser desuden internationale virksomheder som AarhusKarlshamn og Dupont.

    Førende fødevareklynge og dynamisk innovationsøkosystem

    Det østjyske område har den højeste koncentration af fødevarerelateret viden i Europa på tværs af hele værdikæden fra jord til bord. Eksempelvis har både Force Technology og Teknologisk Institut stor ekspertise og avanceret testudstyr målrettet fødevaresektoren.

    Innovationsøkosystemet for fødevarer står generelt stærkt i Aarhus. Agro Food Park huser eksempelvis SEGES, Food and Biocluster Denmark, Økologisk Landsforening og AU-FOOD. Agro Food Park er desuden karakteriseret ved et dynamisk miljø for udvikling af landbrugsteknologier og fødevare- og bioiværksættere, samt scale-ups.

    Forskerkompetencer

    Som fødevarerelateret virksomhed i Aarhus-området er der optimale muligheder for at udnytte stærke forskerkompetencer i udviklingen af fremtidens løsninger.

    Indenfor Aarhus Universitets iFOOD Aarhus University Centre for Innovative Food Research kan du hente specialiseret viden bl.a. inden for nanoteknologi, fødevareemballage, smag og forbrugeradfærd.

    Uddannelser indenfor fødevarer

    På fødevareområdet er uddannelsesmiljøet i Aarhus i rivende udvikling. På Aarhus Universitet er der en bacheloruddannelse og fire kandidatuddannelser inden for fødevareområdet, og på Ingeniørhøjskolen, under Aarhus Universitet, findes en diplomuddannelse i jordbrugsteknologi.

    Sidst opdateret: 14. november 2023