Gå til hovedindhold

Aarhus i offensiven for cybersikkerhed

Et kraftcenter for forskning, innovation og erhvervsudvikling skal bringe Danmark i front inden for cybersikkerhed. Målet er at beskytte både virksomheder og offentlige institutioner mod digitale angreb.

 • Læs op

Indhold

  Truslen mod cybersikkerhed kræver, at offentlige myndigheder, vidensinstitutioner og virksomheder tager ansvar for at styrke sikkerheden. Aarhus har allerede en styrkeposition på området, og nu skrues der endnu mere op for samarbejdet mellem myndigheder, vidensinstitutioner og erhvervslivet i Aarhus i form af et kraftcenter inden for cybersikkerhed, ”Security Tech Space”.

  Bag det planlagte center står Aarhus Kommune, Aarhus Universitet og toneangivende it-virksomheder i Aarhus, og forventningen er, at parterne vil stå endnu stærkere gennem et tæt og systematisk samarbejde med fokus på forskning, innovation og erhvervsudvikling.

  Aarhus Kommune ser Security Tech Space som et supplement til det eksisterende Center for Cybersikkerhed under Forsvaret. 

  Security Tech Space forventes oprettet i IT-Byen Katrinebjerg i Aarhus, der er et af landets største it-viden- og innovationsmiljøer. Security Tech Space skal fokusere på virksomhedssiden af cyber- og informationssikkerhed i form af viden fra den nyeste forskning, uddannelse og efteruddannelse, rekruttering, iværksætteri mv. samt branding og eksport af danske kompetencer og produkter inden for cybersikkerhed.

  Læs mere om initiativet på hjemmesiden for Smart Aarhus

  Borgmester Jacob Bundsgaard siger om initiativet: ”Truslen fra cyberkriminalitet og cyberspionage er højere end nogensinde, og vores lokale og nationale behov for at styrke området er åbenlyst. Aarhus og Østjylland udgør allerede i dag et stærkt miljø inden for cyber- og informationssikkerhed, og det rummer store fremtidsperspektiver. Samtidig kan vi med en målrettet indsats udfolde et markant erhvervspotentiale på området med store, internationale ambitioner.”

  Rektor fra Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen siger: ”Det ligger i naturlig forlængelse af Aarhus Universitets virke i samfundet, at universitetet leverer forskningsbaseret viden til at sikre større cybersikkerhed for virksomheder – og dermed borgere i Aarhus. Men det er ikke alene pligten, som driver universitetet. Det er også ambitionen om at være med til at skabe løsninger, som kan betrygge os i, at vi bor i et sikkert hjørne af Danmark. AU har nogle af verdens dygtigste forskere inden for cybersikkerhed, og vi glæder os til at bidrage”.

  Hos softwarevirksomheden Systematic, som udvikler kritisk it-infrastruktur til bl.a. forsvar og sundhedsvæsen, ser CEO Michael Holm positivt på etableringen af et kraftcenter for cybersikkerhed i byen:

  ”Som verden udvikler sig, stiger behovet for beskyttelse af kritisk infrastruktur, som i dag er et reelt mål for destruktive kræfter med et ønske om at destabilisere samfundet eller berige sig selv. Aarhus og Østjylland er base for nogle af Danmarks største it-virksomheder inden for forsvars- og sundhedsteknologi, der er stærkt afhængige af datasikkerhed og beskyttelse. At samle praktisk erfaring, ekspertise og viden om cybersikkerhed i et stærkt forsknings- og innovationsmiljø i Aarhus vil gavne virksomheder og offentlige institutioner over hele landet - for slet ikke tale om det internationale fokus, et sådan center vil tiltrække,” siger han.

  Henrik Skovfoged, Business Unit Lead, Trifork Security, siger: ”Jeg ser en kæmpe styrke i, at vi kan samarbejde omkring cybersikkerhed på tværs af det private og det offentlige. En af de ting, vi mangler i Danmark, er det jeg kalder ”håndværkere”, der kan være med til at implementere en ordentlig form for cybersikkerhed ude i virksomhederne. Det er samtidig vigtigt, at vi også har dialog mellem universitetet og erhvervslivet omkring uddannelse, fordi vi både har behov for nogle meget dygtige uddannede inden for kryptering og avancerede former for cybersikkerhed, men også "pragmatikerne", der kan implementere.”

  Behov for statsligt engagement

  I forbindelse med de igangværende regeringsforhandlinger – samt de kommende forhandlinger om et nyt forsvarsforlig – fremhæver Aarhus Kommune behovet for statsligt engagement til en styrkelse af cybersikkerhed gennem etablering af Security Tech Space i Aarhus. De væsentligste pointer i den forbindelse er følgende:

  • Der er en række stærke it-sikkerheds- og blockchainvirksomheder – flere udsprunget af det aarhusianske universitetsmiljø – der arbejder med it-sikkerhed på meget højt niveau. Det aarhusianske miljø har bl.a. været med til at udvikle NemID og MitID-løsningerne.

  • Aarhus Universitet har som et af sine særlige strategiske fokusområder at uddanne endnu flere it-specialister og ingeniører, og universitet vil i de kommende år gennemføre en markant udbygning af et nyt techcampus på Katrinebjerg.

  • Forskerparken INCUBA huser over 200 startups, scaleups og etablerede virksomheder som fx Concordium, Partisia og Bankdata. I disse år udvider INCUBA med 22.000 kvadratmeter på Katrinebjerg i Aarhus designet til at huse scaleups og udviklingsteams fra førende it- og techvirksomheder.

  • På baggrund af Aarhus’ styrkeposition på området, samt det øgede trusselsbillede, tog Aarhus Kommune allerede i august initiativ til oprettelsen af et konsortium for cyber- og informationssikkerhed med deltagelse af vidensinstitutioner, offentlige myndigheder, lokale og internationale virksomheder samt interesseorganisationer inden for it-sikkerhedsområdet.

  FAKTA - digital angreb

  Aarhus Kommune afværger dagligt ca. 25.000 – 30.000 målrettede digitale angreb på Aarhus kommunes medarbejdere. Blandt andet i form af såkaldte phishing attacks, spoof attacks, malware attacks og lignende.

  Region Midtjylland oplyste i november, at der alene i uge 45 var afværget 145 mio. angreb imod Skejby Sygehus.

  Sidst opdateret: 18. september 2023