Ny grøn investering i livsstils- og designerhvervene i Aarhus

En af Aarhus’ højt profilerede brancher er livsstils- og designerhvervet. Her er flere internationale virksomheder, et spirende iværksættermiljø og stærke uddannelses- og forskningsaktører.

Men branchen er også udfordret, da den hører til verdens mest forurenende erhverv, hvor særligt tekstilfremstilling er forbundet med et stort vandforbrug og kræver store arealer af landbrugsjord til at dyrke materialer – blandt andet bomuld. Et eksempel er, at én enkelt almindelig bomulds t-shirt anslås at kræve ca. 2.700 liter ferskvand. Det svarer til én persons drikkevandsbehov i 2,5 år.

En grøn omstilling i branchen er derfor nødvendig, og det har Aarhus Kommune valgt at understøtte.

National klyngeorganisation skal styrke samarbejdet

Onsdag den 23. marts vedtog Aarhus Byråd en bevilling på 1,05 mio. kr. fordelt over tre år (2022-2024) til at bane vejen for mere grøn og bæredygtig vækst, innovation og videndeling i livsstils- og designbranchens aarhusianske virksomheder.

I spidsen for indsatsen er den nationale klyngeorganisation Lifestyle & Design Cluster, som driver et iværksættermiljø på Mindet 4 i Aarhus. Lifestyle & Design Cluster skal blandt andet være med til at styrke samarbejdet mellem branchens virksomheder, så de løsninger og den viden, der kan modvirke branchens negative klimapåvirkning, når ud til endnu flere livsstils- og designvirksomheder.

Christian Chapelle, som er Head of Incubation ved Lifestyle & Design Cluster, er begejstret for investeringen:

”Jeg er rigtig glad for, at Aarhus Kommune med bevillingen sender stærke signaler om, hvor vigtig mode- og livsstilsbranchen er i Aarhus.  I Aarhus er iværksætteri og grøn omstilling i højsædet, og med bevillingen kan vi styrke fundamentet frem mod 2025, hvor vi flytter ind i vores nye livsstilshus i Sydhavnen. Jeg ser frem til endnu flere innovative udviklingsprojekter i tæt samarbejde med livsstilsvirksomhederne, vores videnspartnere og øvrige samarbejdspartnere.”

Det nye Livsstilshus forbundet med VIA

Som en del af indsatsen for grønt iværksætteri i livsstils- og designbranchen skal Lifestyle & Design Cluster samarbejde med VIA University Colleges designuddannelser, som i 2025 flytter ind i den nye bygning i Sydhavnskvarteret. Her bliver uddannelserne via en gangbro direkte forbundet med Lifestyle & Design Clusters nye livsstilshus og iværksættermiljø med plads til 50 virksomheder.

”VIA har den største klynge af kreative uddannelser i Danmark, og med beslutningen om at flytte med i Sydhavnen, rykker vores studerende direkte ind i det miljø, de skal være en del af som færdiguddannede. De får en dagligdag, der kommer til at ose af inspiration og kreativitet, og jeg er slet ikke i tvivl om, at det bliver fantastisk,” fortæller René Foli, uddannelsesdekan for de kreative uddannelser i VIA University College.

Lifestyle & Design Cluster

Uddannelses- og Forskningsministeriet og Erhvervsfremmebestyrelsen udpegede i 2020 Lifestyle & Design Cluster til at være én af de i alt 14 nationale erhvervsklynger, der fra 2021- 2024 skal skabe samarbejde mellem forskere og virksomheder og styrke innovationsindsatsen i livsstilsbranchen. LDC har kontorer i Herning, Ikast, København og Aarhus og aktiviteter i hele landet.

Læs mere on det nye livsstilshus her.

For yderligere information kontakt:

Lifestyle & Design Cluster
Christian Chapelle, Head of Incubation,