Gå til hovedindhold

Kommunens anlægsarbejde skal være klimarigtigt

Der skal nye løsninger til, når vi skal løse klimakrisen. Derfor er Aarhus Kommune netop ved at teste en række nye løsninger, der kan være med til at gøre kommunens anlægsarbejde klimarigtigt.

  • Læs op

Indhold

    Hvordan får kantsten et mindre CO2-aftryk? Hvordan klipper man kommunens græs uden CO2-udledning? Og hvordan bliver gadebelysningen mere energieffektiv?

    Det er bare nogle af de spørgsmål, Aarhus Kommune kigger på som led i arbejdet med at gøre kommunens anlægsarbejde klimarigtigt.

    ”Vi har nogle ret ambitiøse mål for, hvordan vi skal reducere CO2-udledningen fra vores egen drift. Kunsten er at finde de gode løsninger på tværs af alt vores anlægsarbejde og i samarbejde med vores mange forskellige leverandører,” siger Jens Ole Madsen, der er projektleder i Aarhus Kommune.

    Aarhus Kommune har en lang række anlægs- og vedligeholdelsesforpligtelser af alt fra grønne arealer til vejarealer og gadebelysning.

    Det arbejde er nu omdrejningspunktet for en række demonstrationsforsøg, hvor Aarhus Kommune i samarbejde med forskellige aktører finder nye løsninger på, hvordan kommunens anlægsarbejde kan blive klimarigtig.

    Aarhus som demoprojekt

    For at sikre de bedste løsninger er samarbejdet med virksomheder og andre kommuner en vigtig del af opgaveløsningen.

    Her har Aarhus et godt afsæt for, sammen med specialiserede virksomheder, at udvikle de løsninger der er behov for. Og Aarhus Kommune er så stor, at der er plads til at demonstrere og teste de nye løsninger i praksis.

    ”Eksempelvis samarbejder vi med en lokal virksomhed om en ny type beton, der mestendels består af genbrugsmaterialer. De giver et markant mindre CO2-aftryk, og vi får mulighed for at teste produktet i fællesskab, inden vi lægger den helt store ordre,” siger Jens Ole Madsen.

    Flere el-drevne maskiner

    Udover fokus på materialer er der også fokus på at udskifte værktøj og entreprenørmaskiner. Her begynder der nemlig også at komme seriøse eldrevne alternativer.

    ”Ved at vi som kommune efterspørger klimarigtige alternativer hos producenterne, er vi i høj grad med til at påvirke markedet - også til gavn for andre. Jeg synes, vi har en god dialog med branchen – balancen er at sætte tilpas høje krav til, at vi hele tiden flytter barren for, hvad der kan lade sig gøre,” siger Jens Ole Madsen.

    Du kan læse mere om arbejdet i Aarhus Kommunes entreprenørafdeling her: https://gogreenwithaarhus.dk/nyheder/nyheder/2022/2022/trine-og-resten-af-entreprenoerenheden-goer-aarhus-groennere/

    Sidst opdateret: 18. september 2023