Gå til hovedindhold

Aarhus-virksomhed sørger for, vi kan stole på hinandens digitale identiteter

Hvordan undgår vi, at kriminelle hackere og fjendtlige lande kan ramme os dér, hvor vi er mest sårbare som et af de mest digitaliserede lande? Den udfordring arbejder Aarhus-virksomheden Concordium intenst på at løse og er netop gået ind i et nyt konsortium med andre aktører i Aarhus for at styrke cybersikkerheden.

  • Læs op

Indhold

    For hvordan sikrer vi, at de nyheder, vi læser, ikke er fake news? Og at vi kan have tillid til, at dem, vi møder i digitale sammenhænge, er dem, de udgiver sig for at være? Øget digitalisering rummer mange muligheder, og er en af drivkræfterne i vores samfund såvel som i vores demokrati. Men det giver også øgede muligheder for kriminelle hackere og fjendtlige lande. Så hvordan sikrer vi os mod de trusler, de påfører os? Den udfordring arbejder Aarhus-virksomheden Concordium intenst på at løse ved hjælp af blockchain og en  identifikationsteknologi, de selv har udviklet.

    Concordium holder til i INCUBA i IT-Byen Katrinebjerg i Aarhus. Her sidder nogle af de skarpeste eksperter inden for digitalisering og blockchain. Kåre Kjelstrøm er CTO i virksomheden og leder for 28 medarbejdere i Aarhus. Han fortæller her om nogle at de opgaver, som deres blockchain og identifikationsteknologi kan bruges til at løse.

    Hjælper med e-valg
    ”Vi er ved at starte et projekt omkring e-valg, hvor vi via blockchain og vores ID skal gøre det sikkert at stemme elektronisk. Og det er muligt med vores infrastruktur, da vi kan tilknytte verificeret identifikation, så man kun kan skrive sin stemme en gang,” siger Kåre Kjelstrøm.

    Teknologien, som kan tilknyttes en bestemt identitet, uden at denne afsløres, kan bruges i mange sammenhænge bl.a. i finansielle transaktioner og til at handle med Concordiums egen kryptovaluta. Men teknologien kan selvfølgelig også bruges til at have et højt niveau af sikkerhed, fordi  transaktionerne på en blockchain ikke kan manipuleres, og fordi man kan finde tilbage til en identitet, hvis der bliver begået kriminalitet, og det derfor bliver nødvendigt, at identificere personen bag en transaktion. 

    Fandt de rette kompetencer i Aarhus
    Concordium er stiftet tilbage i 2017 af Saxo Bank-stifteren Lars Seier, som var blevet anbefalet af sit netværk at se mod Aarhus Universitet, da han begyndte at interessere sig for blockchain-teknologien. Kryptologi-gruppen på Aarhus Universitet er nemlig i dag rangeret som nr. 3 i verden. Concordium medstiftede forskningscentret COBRA, der forsker i blockchain. På baggrund af centrets forskning blev Concordium bygget. Samarbejdet mellem forskningscentret COBRA og virksomheden Concordium har også kastet 17 forskningsprojekter/Ph.d.er af sig, som Concordium har været medfinansierende på. I 2020 gik den første offentlige version af Concordium blockchain i luften, og i 2021 fik projektet investeringer for 260 mio. kroner. 

    Concordium har valgt at lave deres løsning open source, hvilket vil sige, at alle har adgang til koden og kan hente den ned på deres egen maskine. 

    ”Det er i sidste ende et spørgsmål om tillid, når man vælger at bruge et stykke software til at foretage finansielle transaktioner. Hvis vi havde lavet det hemmeligt, så kunne man tro, at vi havde lavet en bagdør. Men alle kan gå ind og se, at der ikke er noget skummelt i koden, og samtidigt er den offentlig og decentral. Det, som er helt særligt, er, at vi har en digital identitet, der skal verificeres først.” siger Kåre Kjelstrøm.

    De største trusler vi står overfor
    Når man spørger Kåre Kjelstrøm, hvad han ser som de største trusler inden for cyber- og informationssikkerhed, som vi står overfor i Danmark pt., er han ikke i tvivl: 

    ”Helt klart den øgede indflydelse fra hackere, som fx med fake news, der kan dreje den offentlige mening. Vi så det ved valget i USA, hvor udenlandske hackere fik indflydelse. Det er et kæmpe problem, som vi i høj grad skal være opmærksomme på, så vi forsat kan have tillid til de nyheder, som kommer ud. En anden trussel er identitetstyveri, hvor man stjæler en identitet, og udgiver sig for at være en anden, og det udgør en stadig større trussel”. 

    Aarhus i front mod cybertruslen
    Og netop viden inden for de mange muligheder, som digitaliseringen giver, samt en stor forståelse for de trusler, det samtidig kan medføre, er det, der er behov for i et nyt konsortium, som Aarhus Kommune har være initiativtager på. 

    Her er målet at skabe et samarbejde basereret på en vidensbase både med vidensinstitutioner og med virksomheder, som formår at handle på det og føre det ud i livet. Kåre Kjelstrøm ser også den forskel, det kan skabe:

    ”Jeg er sikker på, at der kommer nogle rigtig spændende idéer på baggrund af samarbejdet og nogle virkelig gode løsninger, når vi bringer de bedste virksomheder i Aarhus sammen omkring agendaen og adresserer, de mange muligheder og trusler, som vi står overfor. Et samarbejde som kan have en effekt, ikke blot for Aarhus, men også nationalt set.”

    Om Konsortiet for Cyber- og informationssikkerhed i Aarhus

    - Det består af en række videninstitutioner, offentlige myndigheder, lokale og internationale virksomheder og interesseorganisationer inden for it-sikkerhedsområdet.  

    Målet er, at Aarhus med sin ekspertise kan spille en national rolle og styrke Danmarks cyber- og informationssikkerhed. 

    Målet er at skabe rammerne for et af de stærkeste faglige miljøer i Danmark omkring cyber- og informationssikkerhed. 

    Aarhus Kommune er facilitator. 

    Der stilles ”et eksperimentarium” til rådighed fra Aarhus Kommunes side for at prøve forskellige løsninger af – og som leverandør af både cases og data til forskningsaktiviteter.

    Hvis du vil vide mere eller deltage i konsortiet, kan du læse mere her: https://smart.aarhus.dk/ eller kontakte Line Gerstrand på lgk@aarhus.dk eller Marie Rørdam Fenger på marof@aarhus.dk

    Sidst opdateret: 18. september 2023