Gå til hovedindhold

København, Aarhus, Odense og Aalborg vil bidrage til genopbygning af byer i Ukraine

Delegation af borgmestre fra København, Aarhus og Odense har i denne uge besøgt Ukraine og erklærer sig parat til at bistå i genopbygningen af det krigshærgede land med finansiering fra den danske Ukrainefond

 • Læs op

Indhold

  Landets fire største kommuner har styrke, erfaring, viden samt et udtalt ønske om at kunne yde en markant indsats i en kommende genopbygning af krigshærgede byer i Ukraine. På den baggrund vil de fire kommuner og KL nu i dialog med regeringen KL nu i dialog med regeringen med et indspil i forhold til Ukrainefondens DANIDA-midler til civile indsatser. Kommunernes bistand kan bestå af teknisk assistance og projektledelse inden for f.eks. social infrastruktur (skoler, børnehaver, transport m.v.), vand og energi samt den grønne omstilling.

  Det er meldingen fra borgmester og KL-næstformand Jacob Bundsgaard (Aarhus), borgmester Peter Rahbæk Juel (Odense), overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (København) og beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken Jensen (København), som i denne uge har besøgt Ukraines hovedstad Kyiv, hvor de også repræsenterede KL ved en international konference. Aalborg Kommune deltog ikke i besøget, men støtter kommunernes ønske om en indsats i forhold til Ukraine.

  Regeringen har sammen med et bredt flertal af Folketingets partier indgået aftale om at etablere en Ukrainefond (ca. 7 mia. kr. i 2023), som skal målrettes Ukraines behov og ønsker til en samtænkt dansk indsats med fokus på militær, civil og erhvervsmæssig støtte. Den civile del skal målrettes akutte, humanitære indsatser samt langsigtet genopbygning, og der afsættes en ramme på 1,2 mia. kr. En væsentlig del af hjælpen forventes at blive målrettet byen Mykolaiv.

  København, Aarhus, Odense og Aalborg Kommuner byder sig til på baggrund af deres mangeårige erfaring med at indgå samarbejde med venskabsbyer og med at yde bistand til byer i udviklingsprojekter. Således har Odense allerede venskabsbysamarbejde med Kyiv, mens både København og Aarhus netop i denne uge hver har underskrevet en venskabsbyaftale – København med Kyiv og Aarhus med Lviv i det vestlige Ukraine. Både København og Aarhus har gennem de seneste år ligeledes været bypartnere i DANIDAfinansierede programmer, hvor København samarbejder med Buenos Aires og Bogota mens Aarhus samarbejder med Tschwane, Tema og Udaipur.

  Sidst opdateret: 18. september 2023