Gå til hovedindhold

Spinout skaber paradigmeskifte: Private persondata skal forblive anonymt

Partisia har en ny tilgang til kryptering i dataanalyse, hvor man kan dele store mængder data uden at vide, hvilke individer det handler om.

 • Læs op

Indhold

  Spinout-virksomheden fra Aarhus Universitet har skabt en avanceret teknologi, som gør det muligt at analysere krypterede data uden at gå på kompromis med den enkeltes privatliv.

  “Vi har skabt et paradigmeskift i dataanalyse. Nu kan vi for eksempel rangere økonomisk rigdom uden at afsløre individuelle indkomster,” siger Peter F. Frandsen, CTO og medstifter af Partisia til Aarhus Universitet. 

  Virksomhedens kernekompetence er at behandle og analysere krypteret data, hvilket åbner for nye muligheder inden for informationsudvinding. Det gælder dog ikke kun når det kommer til individuelle formuer, men eksempelvis også hvis man vil have sundhedsdata 

  ”Sundhedsdatastyrelsen har en masse viden om danskernes sundhed, Danmarks Statistik ved en masse om danskernes transportvaner, hvor de bor, hvor meget de tjener og den slags. Ved at kombinere de to datasæt kan vi få en masse ny viden, men myndigheder må ikke dele individdata, så det kan ikke lade sig gøre,” siger Peter F. Frandsen og præsenterer løsningen på problemet:

  ”Vi kan kryptere data på en måde, så man kan dele resultater baseret på individers data uden at dele data. Det vil sige, at vi kan få aggregeret viden om personer fra både Sundhedsdatastyrelsen og Danmarks Statistik, men uden at vide, hvem data omhandler. Det giver nogle helt nye perspektiver på, hvordan man kan dele data og opnå ny viden.”

  Deres krypteringsløsninger sikrer både øget datasikkerhed og beskyttelse af privatlivet. Teknologien de bruger er kendt som sikker flertalsregning (MPC), der forventes at få bred anvendelse på tværs af sektorer. Peter vil præsentere teknologiens potentiale på en konference på Aarhus Universitets den 18. april.

  Du kan læse mere om konferencen her: Cybersecurity: How do we maintain trust in our digital society?

  Artiklen indgår i en række af artikler fra Grow Aarhus sektionen, som er skabt i partnerskabet mellem TechSavvy Media og Tech City Aarhus, som Aarhus Kommune indgår i. Formålet med artiklerne er at skabe endnu mere synlighed om det aarhusianske tech-miljø og innovationsøkosystem.

   

  Sidst opdateret: 3. april 2024