Aarhus’ Musikliv Som Drivkraft for Økonomisk Vækst og Byudvikling
Aarhus har potentiale til at udvikle sig til en af de førende musikbyer i Europa. Denne ambition satte Fremtidens Musikby fokus på, hvor aktører fra både musik- og erhvervsliv samledes i Aarhus. Sammen diskuterede de, hvordan Aarhus kan forløse musiklivets fulde potentiale de kommende år.
Målet med Fremtidens Musikby at omsætte de visioner, der blev udarbejdet under samarbejdsprojektet, til konkrete handlinger. Centralt for debatten var musikkens værdi og betydning for byen, samfundet og regionen, samt hvordan musiklivet kan udnyttes som en drivkraft for økonomisk vækst, turisme og bæredygtig byudvikling.
Musiklivet skal styrkes i Aarhus
Aarhus er allerede hjemsted for en imponerende musikscene med alt fra etablerede festivaler som SPOT Festival til nyskabende initiativer som Aarhus Volume. For at leve op til potentialet som en musikby i verdensklasse, skal samarbejdet mellem musiklivet og de øvrige sektorer i samfundet dog intensiveres. Dette var et centralt tema under seminaret, hvor talere som Rabih Azad-Ahmad, rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune, understregede, at musiklivet i Aarhus har ambitioner om at skulle mere fylde mere for byen og dens borgere
En af dagens hovedpunkter var præsentationen af en ny analyse, udført af Silverlining Research, med formål at komme nærmere en samlet kortlægning af musikkens værdi og betydning for Aarhus – både for byens borgere, samfundsøkonomien og for byen som helhed. Analysen viser blandt andet, at musiklivet bidrager positivt til Aarhus’ økonomiske udvikling gennem både turisme, investeringer og jobskabelse. Derudover skaber musiklivet i Aarhus oplevelser for børn, engagerer frivillige og uddanner over 6.000 musikelever og -studerende.
Byudvikling gennem musik
I et globalt perspektiv blev der også trukket på erfaringer fra andre musikbyer som Valencia, hvor en strategi for musikbaseret byudvikling har været en stor succes. Paula Simó, assistant professor ved University of Valencia og medformand i Music Cities Network, præsenterede Valencias strategi som et eksempel på, hvordan musik kan integreres i en bæredygtig byudvikling. Aarhus kan lære af disse internationale erfaringer og fortsætte med at opbygge sin egen musikpolitiske strategi, der integrerer musiklivet som en central del af byens DNA.
Fra visioner til handling
Musiklivet i Aarhus står overfor en lys fremtid, hvor samarbejde mellem musik, erhvervsliv og politik skal spille en central rolle. Det er nu tid til at gå fra vision til virkelighed – med musik som både økonomisk og kulturel drivkraft.