Gå til hovedindhold

Aarhus i EU samarbejde om at skabe den gode klimaneutrale by

Aarhus er en del af EU’s bymission, hvor 100 byer skal inspirere og hjælpe hinanden til at blive klimaneutrale i 2030. Ingeborg Jacobsen, som er specialkonsulent hos Aarhus Kommune Erhverv, koordinerer indsatsen for Aarhus. I et interview til magasinet EUindblik, der udgives af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, giver hun indblik i overvejelserne omkring Aarhus som missionsby.

Indhold

    ”Klima har været på dagsordenen i Aarhus i mange år. Vi ser missions-by samarbejdet som et naturligt næste skridt i at styrke det arbejde og samtidig belyse nogle nye indsatsområder. Særligt vil vi gerne bruge platformen til at styrke den del af arbejdet, som vender ud mod byens aktører” fortæller Ingeborg Jacobsen. 

    Inspiration er vejen frem 
    Undervejs i interviewet lægger Ingeborg Jacobsen særlig vægt på to faktorer, som skal bane vejen for en klimaneutral fremtid: Samarbejde og sammenspil. 

    ”Ingen byer kan komme i mål alene” forklarer hun og uddyber: 

    ”I Aarhus har vi halveret vores CO2-udledninger siden 2008, så vi er allerede nået langt, men der ligger mange svære opgaver foran os endnu. Så vi har brug for et skub det sidste stykke. Og så har vi jo allerede mange erfaringer, vi selv kan dele med de andre byer, så vi kan være med til at skubbe til udviklingen i Europa.” 

    På verdensplan anslås det, at storbyerne står for 70% af den globale CO2-udledning. Europas storbyer spiller derfor en afgørende rolle i EU’s bestræbelser på at blive CO2-neutral i 2050. 

    Sammenspil skaber de bedste løsninger 
    Hvis Aarhus vil være klimaneutral, kræver det ikke blot inspirations- og videndeling mellem de udvalgte europæiske storbyer. Det kræver ligeledes et tæt sammenspil mellem byens borgere og offentlige- og private aktører.   

    ”Vi ser i høj grad samskabelsen med bysamfundet om fælles løsninger som en del af missionsgrundlaget i bymissionen. Hvor skal vi hen i 2030? Vi ved, at vi skal være en klimaneutral by – men det kan jo se ud på mange måder. For os er samskabelse at finde ud af, hvordan byen så ser ud, og hvilke løsninger vi hver især kan byde ind med, forklarer hun. 

    Som et godt eksempel på samskabelse og samarbejde i Aarhus, som understøtter målet om at være klimaneutral i 2030 nævner hun Klimaalliancen Aarhus.  

    I artiklen kan du også læse om København og Sønderborgs betragtninger og bestræbelser om at være en del af missionen på at blive klimaneutrale og at dele ud af deres erfaringer.

    Hele interviewet med Ingeborg Jacobsen kan læses i EUindblik her 

    https://euindblik.ufm.dk/

     

    Sidst opdateret: 18. september 2023