Gå til hovedindhold

Aarhus indfører pant på takeaway-emballage

Vi bruger ca. 300 millioner engangskopper og 150 millioner engangsbokse til takeaway om året i Danmark. Som den første kommune i landet er Aarhus klar til at indføre pant på takeaway-emballage. Målet er at skabe et cirkulært system, hvor emballagen bliver indsamlet, vasket og genbrugt.

  • Læs op

Indhold

    Det skal snart være slut med at smide den tomme to go-kop i skraldespanden eller ærgre sig over, at der flyder med engangsemballage i Aarhus.

    Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø, vil som et treårigt forsøg indføre pant på takeaway-emballage.

    Rammerne og finansiering er på plads. Derfor annoncerer kommunen nu et udbud efter en eller flere eksterne samarbejdspartnere, der kan hjælpe med at etablere et pantsystem, der skal kunne bruges i hele Aarhus Midtby.

    Ønsker du at holde dig opdateret på erhvervs-orienterede nyheder i Aarhus-området? Så kan du her tilmelde dig Aarhus Kommune Erhvervs månedlige nyhedsbrev.

    Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø

    Forsøget vil starte med at fokusere på to go-kopper, men det er ambitionen at etablere et retursystem, der kan håndtere flere slags takeaway-emballage.

    100.000 engangsbægere i åen

    I Aarhus er cirka halvdelen af det affald, der bliver indsamlet fra byens skraldespande, og smidt på gaden, fra takeaway-emballage. Der bliver især efterladt mange to go-kopper og ølkrus i byen. Robotarmen SeaProctorOne ved Dokk1 har eksempelvis samlet omkring 100.000 engangsbægere op af Aarhus å i løbet af halvandet år.

    Genbrug sparer på jordens ressourcer og vores udledning af CO2. Mere genbrug betyder, at der er mindre affald, der ender som skrald i vores by og vores natur.

    Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø

    Kaffebarer støtter forsøget

    Flere af byens kaffebarer har efterspurgt et fælles system, der kan håndtere logistikken omkring en genbrugskop, der kan bruges på tværs af byen. Derfor har der været en løbende dialog om projektet, og mere end 25 kaffebarer har allerede tilkendegivet, at de støtter op om idéen om vaskbare genbrugskopper med pant.

    Vi er mange kaffebarer, der har et stort fokus på at være så bæredygtige som muligt. Samtidig oplever vi, at flere af vores kunder efterspørger et bæredygtigt alternativ til engangskopper. Derfor glæder vi os til se, hvordan et fælles pantsystem kan komme til at fungere.

    Josephine Svane, Jumbo Bakery

    Det bliver frivilligt om byens kaffebarer og cafeer vil være med i forsøget.

    Pantkopperne skal kunne købes og afleveres mange steder i byen, så det bliver så nemt, som muligt, at pante koppen, når den er tom.

    Sidst opdateret: 18. september 2023