Gå til hovedindhold

Aarhusiansk skibsarkitekt vinder DI-Pris

Radikal grøn nytænkning med globalt udsyn skaffer OSK-Shiptech A/S DI Østjyllands initiativpris 2022.

 • Læs op

Indhold

  Hvad har nye færger på havet ved New Zealand, på Viktoriasøen i Tanzania og i Limfjorden tilfælles? Svaret er, at de er alle designet af OSK-ShipTech A/S, der holder til på Mellemarmen på Aarhus Havn. Hvad der yderligere er fælles for færgerne er, at de har fokus på at gøre søtransport mere bæredygtigt ved bedre design, øget kapacitet og afprøvning af nye grønne brændstofformer.

  Det indbringer nu OSK-ShipTech A/S DI Østjyllands initiativpris 2022.

  -Vi vil gerne belønne OS-ShipTech for deres evne til at tænke nyt i tider med store forandringer, både produkt- og markedsmæssigt. Virksomheden medvirker til mindre CO2 udledning såvel i Danmark som ude i verden, siger Anders Strange, der er formand for DI Østjylland.

  I den danske færgedrift har OSK-ShipTech været aktive i et udviklingsprojekt for Feggesund/Fur færgeforbindelser i Limfjorden, hvor der bliver afprøvet brint som brændstof i den maritime sektor. Et udviklingsprojekt, der er et væsentligt skridt i udviklingen mod en bæredygtig og emissionsfri færgedrift i både Danmark og Europa.

  Én ting er nye brændstofformer, en anden er design af måder at transportere flere biler på den samme tid ved at skabe plads til flere biler på færgerne eller sikre hurtige til- og frakørsel på færgerne. Dermed kan  færgerne sejle ved lavere hastighed og stadig levere den samme overfartstid.

  -OSK-ShipTech er i høj grad med til at holde Danmark på det maritime verdenskort. For kunderne er ofte skibsredere over hele verden. Og skibsværfterne er ligeledes placeret kloden rundt. Men ideerne og stregerne kommer altså her fra Aarhus. Det er da spændende, siger Anders Strange.

  Dét at arbejde med skibsredere og værfter over hele verden har også ansporet OSK-Shiptech til at tænke i virtuelle udviklingsplatforme, så kunderne med 3D briller kan sidde et hel andet sted og følge med, når skibene skal indrettes. Det var egentlig et projekt, der udsprang fra Aarhus Universitet, som OSK-Shiptech investerede i, og nu har integreret i virksomheden under navnet ”Vertigo VR”.

  -Det sparer mange rejser og det er meget hurtigere at arbejde med, forklarer adm. direktør Jacob Høgh Thygesen.

  Virksomheden har i foråret 2022 indgået en fælles udviklingsaftale med Mærsk om udvikling af en ny type ”Wind Installation Vessel” , som skal bruges, når Mærsk træder ind på det amerikanske off-shore vind-marked i 2025. Det innovative projekt vil vise et patenteret lastesystem, udviklet i fællesskab mellem OSK-ShioTech og Mærsk, som skal øge installationseffektiviteten med 30%. Dermed bidrager virksomheden til at øge lønsomheden af off-shore projekter.

  Det er baggrunden for, at virksomheden nu modtager DI Østjyllands Initiativpris 2022.

  Borgmester Jacob Bundsgaard, Aarhus, der uddelte prisen på virksomheden sammen med formand for DI Østjylland Anders Strange, sagde i den forbindelse:

  Det er en stor glæde at kunne ønske OSK-Shiptech A/S til lykke med DI Østjyllands initiativpris 2022. Det er en fuldt fortjent anerkendelse, da virksomheden – med over 50 år på bagen – har formået at være førende med at gøre søtransport mere bæredygtigt gennem bedre design og nye brændstofformer. Bag det ligger en innovativ, flot indsats, og jeg er stolt af, at vi i Aarhus har virksomheder, som på verdensplan går forrest i den grønne omstilling af skibstrafikken. Det er jeg virkelig imponeret over,” siger Jacob Bundsgaard.

  OSK-Shiptech A/S med i kampen om DI’s landsdækkende initiativpris
  DI’s initiativpris er en hyldest til små- og mellemstore virksomheder. I 2022 var der derudover et særligt fokus på at belønne virksomheder, som har skabt et stærkt grundlag for vækst ved at tænke innovativt og skabe nye bæredygtige løsninger i en verden præget af forandring og usikkerhed med stigende materialepriser, usikre globale forsyningskæder og mangel på medarbejdere.

  Vinderen af årets Initiativpris i Østjylland dyster om DI’s landsdækkende initiativpris, der uddeles til marts.

  OSK-Shiptech A/S fik  initiativprisen overrakt onsdag den 25. januar kl. 10.00 på virksomhedens adresse OSK-ShipTech A/S, Balticagade 12C, 8000 Aarhus C. Prisen blev overrakt af borgmester Jacob Bundsgaard og sidste års vinder CEO Louise Vesterskov Sørensen, Sørensen Læder A/S.

  Kontakt:
  Tag endelig fat i Soren Boel Pedersen eller Lars Mattson, hvis der er noget, som vi kan samarbejde om i Aarhus, eller Michael Jul-Nørup Pedersen fra Dansk Industri på mjnp@di.dk tlf 29247009, hvis du vil vide mere om Dansk Industris initiativpris.

  Sidst opdateret: 18. september 2023