Er metauniverset det nye sort indenfor innovation hos danske virksomheder?
Hvad er metauniverset - og hvad kan DU egentlig bruge det til i din virksomhed? Det var blandt de spørgsmål, som blev forsøgt besvaret ved en spændende techtalk hostet af it-entusiastiske virksomheder, Stibo Accelerator, Grundfos, SynergyXR og Tech City Aarhus den 26. januar.
I et hjørne af Stibos hovedkvarters imponerende arkitektur i Højbjerg lod deltagerne ved gårsdagens tech-arrangement den 25. januar sig opsluge af opdragsholdernes betragtninger og bud på en fremtid i metauniversets tegn.
Eventet blev til i et samarbejde mellem Stibo Accelerator, SynergyXR, Grundfos og Tech City Aarhus.
Direktør og medstifter af SynergyXR, Mads Troelsgaard, skød arrangementet i gang med et tankevækkende oplæg om de overordnede udfordringer, som danske virksomheder blandt andet står overfor i forhold til metauniversets muligheder.
Blandt andet skildrede han den kontrast, som virksomhederne møder af forventninger fra unge og ældre ansatte til arbejdslivet.
"Hvor er verden lige nu? I dag er den nye norm, at ansatte forventer, at de kan arbejde hjemmefra i det mindste en dag om ugen. Andre udfordringer er "den grå tsunami"; mange ansatte går på pension og med et stort katalog af viden. Problemet er, at de unge ikke har samme arbejdsmoral som de ældre - de vil ikke blive i det samme job i mange år. Alt i alt har der aldrig været et bedre tidspunkt at diskutere metauniverset og dets muligheder," slog Mads Troelsgaard fast i sin indledning.
På billedet ses Mads Troelsgaard.
Han præsenterede undervejs en række bud på virksomheders fremtidige brug af metauniverset samt en række problemstillinger i forbindelse med omstillingen.
Blandt andet refererede han til, at analysefirmaet Gartner om tre år forventer, at hver fjerde ansatte vil bruge en time om dagen i et metaunivers.
"Vi vil se mere af metauniverset i fremtiden. Men der er også udfordringer," fortalte Mads Troelsgaard.
Her nævnte han blandt andet virksomhedernes ønske og krav til at have fuld kontrol over egen data, de høje økonomiske omkostninger forbundet med implementeringen og manglen på it-kompetencer.
Det radikale hvad-nu-hvis
Next up på scenen var Stibo Accelerators egen direktør, Karsten Dehler, som med tydelig entusiasme præsenterede mulighederne i at inkorporere teknologien i studerendes projekter.
Hos Stibo Accelerator får studerende mulighed for at udvikle deres erhvervsrettede speciale i inspirerende rammer i fire til seks måneder og med mulighed for at bruge Stibos netværks- og samarbejdspartnere. Stibo Accelerator stiller de nødvendige teknologier til rådighed, og det har indtil nu mundet ud i en række innovative projekter fra de færdiguddannede studerende.
På billedet ses Karsten Dehler.
Karsten Dehler sluttede sin præsentation af med at understrege Stibo Accelerators fornemmeste opgave:
"Jeg bliver ofte spurgt, hvordan samfundet skal bruge metauniverset fem år fra nu. Mit svar er: "jeg ikke ved det." Men jeg ved, at vi bliver nødt til at udforske og turde stille de radikale hvad-nu-hvis-spørgsmål for at finde ud af det."
Accelerator får mange ansøgninger, men optager kun 15 studerende ved hver opstart. En af de heldige, som blev optaget i programmet, var Andreas Bächler. Han sad blandt publikum ved arrangementet og nikkede ivrigt under direktørens oplæg.
"Det var sjovt at skrive mit speciale i Acceleratoren, fordi der var en mere legende og praktisk tilgang end universitetets typiske teoriske tilgang. Der var også altid folk at snakke med, og man fik nye input til sit projekt," fortalte den tidligere Accelerator-studerende.
På billedet ses Andreas Bächler.
Han skrev med sin makker et speciale om, hvordan gaming kan fostre læring. Andreas Bächler blev færdiguddannet indenfor It- og Kommunikation sidste år, og han har siden været ansat i Stibos professionelle service afdeling.
VR i alle afskygninger
De sidste på scenen var senior XR engineer, Carlos Vendrell og Head of People & Talent Development & Lead Talent Specialist, Birgitte Dam fra Grundfos.
De præsenterede, hvordan XR teknologi på oplagte måder kan bruges til både de tunge, specialiserede arbejdsopgaver som visualisering af blandt andet rørlægning, men også til de mere "bløde" opgaver i mødet mellem mennesker.
Birgitte Dam står for Grundfos Global Graduate Programme, og hun fortalte, hvordan COVID-19 fremskyndte overgangen fra det fysiske til det virtuelle møde.
På billedet ses Carlos Vendrell.
"Førhen brugte vi Skype og Teams, og ellers mødtes vi fysisk. Men det ændrede sig efter COVID. Jeg blev overtalt til at prøve VR, og jeg følte mig ligeså velkommen i metauniverset som i virkeligheden. Det skabte helt nye muligheder. Vi sendte VR-briller ud til deltagerene - i vidt forskellige lande - og så viste vi dem rundt i det virtuelle Grundfos, præcis som vi normalt gør fysisk. Herfra gik det stærkt," fortalte Birgitte Dam om inkorporeringen af VR.
Med Tech City Aarhus ønsker vi at fremme inspirations- og vidensdelingen blandt techvirksomheder. Har din virksomhed et åbent og spændende techarrangement i tankerne? Så hører koordinator Mathilde Schelander Sørensen fra dig på mail: sscma@aarhus.dk.