Gå til hovedindhold

US Army anløber Aarhus Havn

I en kort periode henover januar-februar lægger US Army vejen forbi Aarhus. Det sker, når fragtskibet ARC Independence anløber Aarhus Havn lastet med militært materiel. Materiellet skal efter transit i Aarhus videre ad landvejen mod destinationer i Østeuropa.

 • Læs op

Indhold

  Anløbet til Aarhus Havn sker efter en officiel anmodning fra US Army til det danske forsvar om støtte til en logistikoperation i form af en havn til videre transport af materiel samt indkvartering af en mindre logistikenhed på ca. 25 soldater.

  Materiellet tæller køretøjer og containere, som skal til Operation Atlantic Resolve - USA’s styrkede tilstedeværelse i Østeuropa – med det formål at demonstrere USA’s evne og vilje til at forstærke og forsvare NATO og alliancepartnere. 

  Aarhus Havn er udpeget efter direkte ønske af amerikanerne, og operationen er en del af den samlede og løbende understøttelse af NATO, som Danmark yder til alliancen som en professionel og seriøs allieret. For Danmark og Aarhus er opgaven med andre ord at understøtte en afgørende vigtig alliancepartner ved at stille infrastruktur til rådighed.   

  Borgmester Jacob Bundsgaard: 

  ”Vi er stolte over, at US Army har valgt Aarhus Havn som indgangsport for deres videre færd, og at vi som by kan yde vores bidrag ind i den situation, Europa befinder sig i efter Putins aggressive invasion af Ukraine. Aarhus løfter allerede en solid humanitær indsats i forhold til de ukrainske flygtninge, vi har modtaget, og vi finder det helt naturligt, at vi som by – og land – er med til at understøtte vores allierede og NATO. Tag godt imod vores gæster, så længe de opholder sig i byen, for de er en vigtig del af det samlede signal, vi i fællesskab med vores allierede er med til at sende over for Putins Rusland.”  

  ARC Independence fragter ca. 600 stk. materiel i form af køretøjer og containere fra den amerikanske hærs ”2nd Armoured Brigade Combat Team, 1st Cavalry Division” hjemmehørende i Fort Hood, Texas. 

  Et par dage forud for skibets anløb ankommer ca. 25 soldater fra US Army, der skal koordinere logistikken og som bliver i Aarhus, indtil alt materiel er fragtet videre fra havnen. Forventningen er, at logistikoperationen er håndteret primo februar, hvorefter de sidste amerikanske soldater forlader Aarhus igen. 

  Rådmand Nikolaj Bang:

  "Der er krig i Europa. En erobringskrig startet af et autoritært Rusland, som med magt og en utrolig foragt for liv forsøger at undertvinge en demokratisk stat. Europas fremtid afhænger af krigens udfald, og trods ukrainernes imponerende kampvilje, så er de helt afhængige af USA og Europas fortsatte støtte. Aarhus er blevet bedt om at hjælpe i den kamp, så vi ranker ryggen og bidrager, hvor vi kan."

  Læs mere på Forsvarets hjemmeside: https://www.forsvaret.dk/da/nyheder/2023/forste-gang-amerikansk-militar-materiel-og-koretojer-i-aarhus-havn/

  Foto: Forsvarskommandoen

  Fotoet er fra en tidligere begivenhed.

   

  Sidst opdateret: 18. september 2023