Gå til hovedindhold

Aarhus får nyt atletikstadion og Sportens Hus med åbenhed og genbrug

Vinderen af konkurrencen om et nyt atletikstadion og Sportens Hus i Kongelunden, Aarhus er fundet. Elite-atleter og motionister kan se frem til et projekt, hvor sporten er i centrum og synlig – og med fokus på genbrug.

Indhold

    I dag blev det på et pressemøde afsløret, hvilket hold der nu skal kridte skoene og i gang med at opføre et nyt atletikstadion og Sportens Hus i Kongelunden i Aarhus. 

    Valget er faldet på et konsortium med mange lokale spillere, nemlig Raundahl & Moesby og M. J. Eriksson med teknisk og faglig støtte fra AART Architects og Niras. Anlæggene, der også indeholder et ankerpunkt for cykelsporten, skal efter planen stå færdige i løbet af 2026.

    Genbruger gamle tribuner

    Vinderprojektet er fundet på baggrund af en totalentreprisekonkurrence og er en del af den opdatering af Idrætsbyen i Kongelunden, der også indbefatter et nyt fodboldstadion. 
    Det nye atletikstadion får en tribune med plads til 1.500 tilskuere, og her bliver både stålkonstruktioner og sæder genbrugt fra det gamle fodboldstadion, der er under nedrivning. 

    Ifølge bedømmelsesrapporten er der i projektet en klar vision for bæredygtighed og bæredygtige tiltag. Disse indeholder bl.a. bevaring og ombygning af eksisterende byggeri og genbrug af beton fra andre projekter.

    Synligt liv og gode sammenhænge

    Arkitektonisk betegner bedømmelsesrapporten det nye Sportens Hus som en meget god komposition af røde facader med sammenhæng til de eksisterende bygninger og det samlede historiske kulturmiljø. Forslaget roses desuden for åbenhed mod omgivelser og gode forbindelser mellem ude og inde.

    Idrætsfagligt fokus

    Lige nu træner atleter sig op til OL og PL i det nuværende Sportens Hus. Netop for at sikre projektets idrætsfaglige kvaliteter har de fire primære brugergrupper: Atletik, Sportens Hus, Opvisningsidrætten og Cykelsport leveret idrætsfaglige input til både konkurrenceprogram og bedømmelsesudvalg.

    Her kan du se mere om vinderprojektet.

      Borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard:

      ”Med kåringen af vinderprojektet har Kongelunden taget endnu et vigtigt skridt fremad, og det er godt at konstatere. Samtidig glæder jeg mig over, at vi blandt flere gode bud har kunnet pege på et vinderhold, der er ambitiøse på sportens og områdets vegne. Projektet har med al tydelighed læst stedet godt, så vi kan se frem til et projekt, der vil føje sig smukt ind blandt de øvrige bygninger, samtidig med at brugernes behov er forstået. Man kan trygt begynde at glæde sig.”

      Rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad Ahmad:

      ”Det er en stor dag for idrætten i hele Aarhus. Byens atleter og talenter kan se frem til moderne faciliteter, der vil sikre os fremtidige mestre, som vil gøre os alle stolte. Samtidig betyder det meget for mig, at man har husket at tænke bæredygtigheden ind ved genanvendelse af materialer. Det er et fantastisk projekt – både når det gælder klimaambitioner og sportslige ambitioner, og det er et projekt, som alle aarhusianere kan glæde sig til og være stolte af.”

      Rådmand for Teknik og Miljø Nicolaj Bang: 

      ”Vi er endt med et meget fint og overbevisende projekt, der stråler i sig selv, men som også skaber nogle meget flotte sammenhænge og forbindelser med omgivelserne som for eksempel de eksisterende røde bygninger. Det er et projekt, der har et stort fokus på bæredygtighed, og det er meget vigtigt, at vi renoverer og genbruger, hvor det er muligt. Samtidig glæder jeg mig også over, at projektet imødekommer brugernes behov.”

      Carsten Raundahl, adm. direktør, Raundahl & Moesby:

      ”På vegne af vores projektteam vil jeg gerne udtrykke vores fælles glæde over at vinde dette særdeles spændende projekt. Dels fordi vi alle har et dybtfølt engagement i det aarhusianske sports- og kulturliv, i Aarhus idrætspark og de historiske omgivelser, og dels fordi vi her kan bidrage med en løsning, der åbner op og favner både elite- og breddeidrætten samt ikke mindst de mange frivillige og tilskuere, der er den omgivende del af sportens verden.”

      Sidst opdateret: 24. juni 2024