Gå til hovedindhold

Aarhusianerne har pantet 300.000 genbrugskopper

På godt 5 måneder har aarhusianerne pantet knap 300.000 genbrugelige to go-kopper. Hvis hver pantet kop har erstattet en engangskop betyder det, at byen allerede nu har sparet, hvad der svarer til ca. 3000 fyldte affaldsspande med engangskopper.

  • Læs op

Indhold

    Aarhusianerne, byens gæster og mange af byens kaffebarer og caféer har taget godt imod Aarhus’ vaskbare genbrugskopper med pant. Der er nu 53 steder i byen, hvor man kan vælge Reuseable to go-kopper og krus som et alternativt til engangsemballage. Enkelte serveringssteder har endda valgt at gå all in på genbrugskopperne og tilbyder slet ikke engangskopper længere.

     ”Det er fantastisk, at både byens erhvervsliv og aarhusianerne støtter op om pilotforsøget og vil være med til at afprøve nye og mere bæredygtige løsninger i Aarhus. Hver gang vi vælger at genbruge fremfor at producere nyt, sparer vi på jordens ressourcer og mængden af affald. Det kan godt være, at man ikke køber to go-kaffe særlig tit. Men selv små handlinger og valg er med til at gøre en forskel. Hver eneste kop tæller,” siger Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.

    I samarbejde med TOMRA lancerede Aarhus Kommune den 17. januar 2024 verdens første automatiserede pantsystem til to go-kopper som et treårigt pilotprojekt.

    Som kunde betaler man en pant på 5 kr., hvis man vælger en genbrugskop til sine to go-drikke. Panten returneres automatisk til kundens betalingskort, når den afleveres igen i en af de 27 Reuseable pantautomater i Aarhus Midtby. 

    Halvdelen af byens affald er fra takeaway-emballage

    I Aarhus er cirka halvdelen af det affald, der bliver indsamlet fra byens skraldespande og smidt på gaden, fra takeaway-emballage. Der bliver især efterladt mange to go-kopper og ølkrus i byen. Tilbagemeldingerne fra kommunens Entreprenørenhed er, at der kun er fundet et par enkelte vildfarende Reuseable-kopper på gaden, siden systemet blev indført i midten af januar.

    I en affaldsanalyse af to tons affald indsamlet fra byens affaldsspande i løbet af pinsen den 18.–20. maj, er der blevet fundet fire genbrugskopper. 

    ”Fire genbrugskopper i skraldespandene er selvfølgelig fire for mange. Men i samme periode er der returneret 1275 genbrugskopper i Reuseable-pantautomaterne. Så det er under en halv procent af genbrugskopperne, der er endt i vores skraldespande i den periode. Det er en virkelig positiv udvikling, at vi kan reducere byens affaldsmængde, med hvad der svarer til 3000 fyldte affaldsspande, på bare fem måneder. Det er et stort skridt i den rigtige retning. Jo mere vi genbruger, jo mindre affald skaber vi,” siger Kim Gulvad Svendsen, bylivschef, Teknik og Miljø.

    Fakta

    • Aarhus oplever stor national og international interesse for forsøget med genbrugelige og vaskbare to go-kopper og bliver kontaktet af mange andre interesserede byer fra hele verden.
    • Reuseable systemet har været nomineret til Plastprisen 2024 og har i foråret vundet en ”Best in Class of 2024”-pris i Barcelona (Best in Class - Hispack 7-10 MAY 2024)
    • Engangskopper er blandt de 10 mest fundne plasttyper i den danske natur. De er typisk lavet af plast eller plast-coated pap og bruges i gennemsnit i blot 15 minutter, hvorefter de bliver til affald. coffee_cups_dk_report_danish_for_on-screen_reading.pdf (oceana.org) 
    • Engangskopper af pap består oftest af pap og plastfolie (PLA-liner), der er svære at adskille. Derfor kan engangskopper sjældent genanvendes. En genbrugelig plastkop kan sænke udledningen af CO2 med mere end 70 pct., sammenlignet med en engangskop (Eunomia Report (europa.eu)). Ved at genbruge to go-kopper, i stedet for at smide den ud efter kort tids brug, undgår vi samtidig at producere affald.
    • Forsøget med at etablere et cirkulært system, der kan håndtere takeaway-emballage i byrummet, er et par skridt foran europæisk lovgivning om udvidet producentansvar i 2025 (SUPD-direktivet) samt emballageforordningen (PPWR) og understøtter den nationale målsætning om 50 pct. reduktion af visse takeaway-emballager af plast i 2026.
    Sidst opdateret: 28. juni 2024