Spændende ændring af indkøbsvaner skal nedbringe CO2 i Aarhus
Nu er det slut med at få leveret kuglepenne og papir flere gange om ugen for 10 offentlige institutioner i Aarhus. Ved kun at modtage én ugentlig levering fra firmaet Lyreco, er antallet af leveringer reduceret med 10 %. Forsøget er sat i gang i regi af Klimaalliancen Aarhus med henblik på at reducere CO2-udledningen i Aarhus.
Offentlige organisationer i Aarhus får leveret varer fra Lyreco ca. 23.000 gange årligt. De mange kørte kilometer belaster klimaet, miljøet og trængslen i Aarhus. Arbejdsgruppen Cirkulære Indkøb under Klimaalliancen Aarhus har i et forsøg med Lyreco, som er den største B2B-leverandør af kontorartikler i Danmark, reduceret antallet af leverancer i perioden 2. kvartal til og med 4. kvartal 2023 med 10%.
Flere fordele ved færre leverancer
Flere af de deltagende organisationer i forsøget er blevet bedre til at vurdere deres lagerbeholdning og sikre, at de altid har de nødvendige kontorartikler til rådighed. De færre leverancer har også betydet færre fakturaer og dermed en administrativ lettelse, som har frigivet tid til andre ting.
”Selvfølgelig kan der være varer, vi har brug for hurtigt, og derfor har vi valgt at have en lagerbeholdning på én adresse med generelle varer. Når decentrale indkøbere har behov for specielle varer eller ekstra store mængder, skal man bestille inden deadline. Det fungerer efterhånden ret godt efter en tilvænningsperiode, siger Joan Kjædegaard, projektkoordinator fra Erhvervsakademi Aarhus, som har deltaget i forsøget og er overgået til vareleverancer hver 14. dag.
Man kunne frygte at færre leverancer kunne betyde, at man pludselig står og mangler noget. Men faktisk har forsøget vist, at det har været relativt let for deltagerne af implementere. VIA University College, som er en del af arbejdsgruppen, har nu udbredt én ugentlig vareleverance til alle sine lokationer uden problemer.
Yderligere potentiale
Lyreco estimerer en potentiel besparelse på omkring en fjerdedel i antallet af kørte kilometer, hvis alle kunder i Aarhus tilslutter sig projektet. Der ligger derfor et uforløst potentiale forude, og håbet er, at flere både offentlige og private virksomheder vil koble sig på forsøget.
“Vi har skabt konkrete resultater, fordi vi optimerer det eksisterende. Samarbejdet er et godt eksempel på, hvad nysgerrighed og udfordring af rammerne kan føre til”, siger Jan Sjøgaard, Key Account Manager i Lyreco, og tilføjer at Lyreco’s øvrige kunder er mere end velkomne til at deltage.
Kundernes efterspørgsel er afgørende
Forsøget viser, at det virker, når kunder efterspørger grønne løsninger og stiller krav til deres leverandører, men også at dialogen mellem indkøber og leverandør er vigtig i den sammenhæng. Mogens Toft, formand for arbejdsgruppen og Indkøbschef hos Aarhus Universitet, peger på, at det har været en styrke at store offentlige organisationer i Klimaalliancen Aarhus er gået sammen om et fælles ønske om færre ugentlige leverancer.
Det har været givtigt at indgå i et samarbejde med andre offentlige institutioner og se på, hvad vi kan gøre, når vi forener vores indkøbsmuskler. Jeg er ikke i tvivl om, at det gør en forskel, at man er flere sammen, når man vælger at starte en dialog med en leverandør, siger Mogens Toft, Indkøbschef ved Aarhus Universitet.
For Lyreco har forsøget med Klimaalliancen Aarhus konkret betydet, at de nu tilbyder alle kunder mulighed for at vælge ”optimeret levering” samt planlagt levering tre uger frem.
”I over 20 år har vi tilbudt vores kunder gratis dag-til-dag-levering. Det gør vi stadig. Men vi har også valgt at introducere mere fleksible og klimaoptimerede leveringsmetoder og oplever, at vores kunder faktisk gerne vil bevæge sig i den retning”, siger Michael Baun Christensen, Direktør i Lyreco.
Omlægning til eldrevne varebiler og fokus på produkter
Lyreco har i forlængelse af samarbejdet valgt at investere i en omlægning af deres leveringsmetode til udelukkende eldrevne varebiler i Aarhus-området. Samarbejdet med Klimaalliancen Aarhus har fremskyndet denne omlægning.
Som led i dette har Lyreco etableret 4500 m² solcellepark på taget af deres hovedkontor i Roskilde. Solcellerne gør Lyreco 100% selvforsynende på el, og i stand til at forsyne deres eldrevne varebiler med grøn strøm.
Ud over transporten vender Lyreco nu også blikket mod produkterne, hvor virksomhedens største potentiale for CO2-reduktion ligger.
”Ved at give kunderne muligheden for at vælge miljømærkede produkter tror vi på, at vi kan være med til at skubbe til kundernes adfærd. Men efterspørgslen skal komme fra vores kunder”, slutter Victor S. Bjarnesen, Sustainability Advisor hos Lyreco.
Fortsat samarbejde
Lige som Lyreco ser arbejdsgruppens medlemmer også et stort potentiale i at arbejde med CO2-udledninger fra organisationernes forbrug af produkter, hvorfor det meget vel kan udgøre fokus for arbejdsgruppens fremadrettede arbejde.
Ind til videre er næste skridt dog at indarbejde læringer fra forsøget i organisationernes indkøb af varer generelt og etablere lignende samarbejder med andre leverandører, i de tilfælde hvor det giver mening.
Arbejdsgruppen håber desuden at flere virksomheder i Aarhus vil koble sig på forsøget med Lyreco.
Kontakt
· Kontakt Mogens Toft, indkøbschef på AU, hvis du vil høre mere om erfaringer fra projektet på mbmt@au.dk
Om Klimaalliancen Aarhus
- I spidsen for forsøget med Lyreco står arbejdsgruppen Cirkulære Indkøb, som består af Aarhus Universitet (formandskab), VIA University College, Erhvervsakademi Aarhus og Aarhus Kommune. Derudover blev forsøget udbredt til 7 øvrige offentlige institutioner i Aarhus.
- Klimaalliancen Aarhus er et erhvervspartnerskab på klimaområdet på tværs af sektorer
- Målet er, at man i fællesskab bringer virksomheder og bysamfundet tættere på Aarhus Kommunes mål om CO2-neutralitet i 2030
- Klimaalliancen Aarhus er vedtaget af byrådet og består af et strategisk forum og en række arbejdsgrupper, som arbejder med konkrete initiativer og projekter