Gå til hovedindhold

Novo Nordisk Fonden investerer 180 millioner kroner i innovationssamarbejde mellem universitet og industri

ODIN er den første Open Innovation in Science-platform (OIS) i Danmark. Det blev etableret som et treårigt pilotprojekt fra 2020-2023, mellem Aarhus Universitet og internationale medicinalvirksomheder. Nu bliver der holdt liv i det.

 • Læs op

Indhold

  AU Foto: Simon Fischel

  Aarhus Universitet’s banebrydende “Open Discovery Innovation Network-projekt” (ODIN) modtager en imponerende fondsindsprøjtning på op til 180 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden. Den massive investering er et afgørende skridt i retning af yderligere innovation, forskningsekspansion og potentielle spin-out-initiativer, der vil præge innovationen inden for medicin og sundhed. 

  ODIN-projektet, er baseret på en patentfri tilgang og en åben samarbejdsplatform, der allerede har demonstreret at kunne drive forskning og innovation fremad. Under en pilotperiode har det ikke kun resulteret i nye opdagelser, men også i etableringen af nye spinout-virksomheder, der springer ud af projektets grundlæggende forskning.

  Marie Louise Conradsen, leder af ODIN på Aarhus Universitet, udtaler følgende på Aarhus Universitets nyhedsside: “Vores 11 finansierede projekter har allerede åbnet for nye forskningsområder, de arbejder på mere end 40 publikationer, og der er planlagt en række opfølgende innovationsprojekter og kommerciel videreudvikling, hvor de involverede virksomheder og forskere vil modne de åbne resultater mod kommerciel anvendelse. En ny virksomhed er endda udsprunget af et ODIN-projekt. Platformen for åben innovation har overgået alle vores forventninger.”

  Investeringen fra Novo Nordisk Fonden vil ikke blot styrke det igangværende samarbejde mellem universiteter og industri, den er også et springbræt for skabelsen af nye spin-out-virksomheder, der kan omsætte forskningsresultaterne til kommercielle produkter til gavn for samfundet.

   

  Fakta om ODIN-projektet

  Forkortelse: ODIN står for Open Discovery Innovation Network.

  Formål: ODIN er en åben og patentfri samarbejdsplatform, hvor universiteter og industri samarbejder om forskningsprojekter og deler resultater og data gratis med offentligheden.

  Deltagelse: Over 40 medicinalvirksomheder, inklusive Novo Nordisk, LEO Pharma og H. Lundbeck..

  Resultater: ODIN har finansieret 11 forskningsprojekter, resulteret i 40+ videnskabelige artikler og støttet oprettelsen af nye spinout-virksomheder.

  Næste fem år: Partneruniversiteter inkluderer Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Aalborg Universitet, Syddansk Universitet og Danmarks Tekniske Universitet.

  Fokusområder: Drug discovery, bedre diagnostik for kardiometaboliske sygdomme, kardiovaskulære sygdomme og infektionssygdomme samt teknologiplatforme.

  Investering: Novo Nordisk Fonden investerer op til 180 mio. kr. i ODIN-platformen for de næste fem år, hvilket primært finansierer administrationen og universiteternes deltagelse i forskningsprojekterne. Medicinalvirksomhederne bidrager frivilligt til projekterne.


  Artiklen indgår i en række af artiklerne fra Grow Aarhus sektionen, som er skabt i partnerskabet mellem TechSavvy Media og Tech City Aarhus, som Aarhus Kommune indgår i. Formålet med artiklerne er at skabe endnu mere synlighed om det aarhusianske tech-miljø og innovationsøkosystem.

  Sidst opdateret: 8. marts 2024