Gå til hovedindhold

Fremtiden for bæredygtigt byggeri er på vej

Det nye AI-drevne værktøj UrbanBioScore skal hjælpe byggebranchen med at måle, dokumentere og forbedre biodiversiteten i byområder takket være viden fra Aarhus Universitet, projektledelse af ConTech Lab og med støtte fra Rambøll Fonden.

  • Læs op

Indhold

    Byggebranchen står over for en stor forandring i, hvordan biodiversitet i byområder bliver målt og dokumenteret. Med det nye UrbanBioScore-system, der anvender kunstig intelligens (AI), kan virksomheder nu få detaljeret indsigt i biodiversiteten i både eksisterende bymiljøer og nye byggeprojekter. 


    Systemet er udviklet som en del af projektet ‘national metode for kortlægning af biodiversitet’ og er støttet økonomisk af Rambøll Fonden. Projektet er ledet af ConTech Lab med faglig bistand fra Aarhus Universitet. 

    “UrbanBioScore er et banebrydende skridt mod en mere datadrevet og bæredygtig byggebranche. Ved at kombinere ensartet måling med kunstig intelligens, får vi et uundværligt redskab til at forstå biodiversiteten i vores byområder. Det giver os ikke blot indsigt, men også konkrete muligheder for at handle og forbedre biodiversiteten i det byggede miljø,” siger Christina Hvid, administrerende direktør i Molio og ConTech Lab i en pressemeddelelse.

    ConTech Lab fungerer som byggebranchens fælles innovationsplatform, hvor virksomheder samarbejder om at udforske og udvikle nye metoder til at anvende data, digitalisering og teknologi. Målet er at forme fremtidens byggeri, der både er mere bæredygtigt og effektivt. Med over en halv million kroner i støtte fra Rambøll Fonden er udviklingen af UrbanBioScore godt i gang. Projektet er desuden gjort muligt takket være et bredt samarbejde på tværs af branchen, hvor mange aktører har bidraget med betydelige ressourcer til at udvikle og teste både teknologien og metoden bag målingen af biodiversitet.

    AI som drivkraft for ensartet måling

    UrbanBioScore er udviklet som led i en bred brancheindsats for at skabe en national standard for måling og dokumentation af biodiversiteten i byområder. Systemet bygger videre på den nationale metode til kortlægning af biodiversitet og gør det muligt at sammenligne projekter på tværs af byggebranchen ved hjælp af ensartede data.

    ”Men den nationale metode er ikke kun et værktøj til måling; det er også en platform for samarbejde på tværs af branchen, hvor vi kan dele data og skabe fælles løsninger”, siger Christina Hvid.

    Kunstig intelligens spiller en central rolle i denne proces ved at analysere store datasæt, og på baggrund af dette give en score. Det gør arbejdet med biodiversitet målbart og konkret.

    “UrbanBioScore er et vigtigt skridt mod en samlet, national og datadrevet strategi for biodiversitet i byggebranchen. Kunstig intelligens spiller en central rolle i denne proces ved at sætte et tal på biodiversitet, lidt som vi kender det for CO2 beregninger. Det betyder, at vi kan handle mere præcist og effektivt på de udfordringer, vi står overfor,” siger Christina Hvid.

    Om den nationale metode for kortlægning af biodiversitet

    Den nationale metode til kortlægning af biodiversitet i byer er udviklet i et bredt partnerskab bestående af ConTech Lab – en del af Molio, SLA, Aarhus Universitet, COWI, DETBLÅ, Futurista, Habitats, Natur 360, NIRAS, Oiko, Rambøll, Rådet for Bæredygtigt Byggeri, STED, WSP Danmark og Circle. Metoden bygger på både nationale og internationale standarder og har til formål at skabe en fælles national standard for måling af biodiversitet i det byggede miljø. Dette vil forbedre vidensgrundlaget for forvaltning og udvikling af natur i byerne.

    Den første version af metoden blev lanceret i maj 2023 og anvendes allerede aktivt af næsten 900 brugere. Målet er at kortlægge 100% af byområderne, så alle projekter kan inkludere en biodiversitetsscore i deres udviklingsplaner. Indtil videre er der registreret omkring 23.000 arter og over næsten 2500 habitater gennem bynatur-appen.

    Artiklen indgår i en række af artikler fra Grow Aarhus sektionen, som er skabt i partnerskabet mellem TechSavvy Media og Tech City Aarhus, som Aarhus Kommune indgår i. Formålet med artiklerne er at skabe endnu mere synlighed om det aarhusianske tech-miljø og innovationsøkosystem.

    Sidst opdateret: 03. oktober 2024